top of page
Franz Liszt - Liebestraum - Love Dream.mArtist Name
00:00 / 05:50

EL MOTOR DE L'APRENENTATGE

CAPACITATS SOCIOMOTRIUS:

Les capacitats sociomotrius són les capacitats de comunicació i interacció amb els altres mitjançant l’acció motriu.

 

                                                                                                        

                                                                                                      La interacció

Dins de les capacitats sociomotrius hi trobem:                La introjecció                    i tot plegat, es pot englobar en les emocions

                                                                                              La comunicació

LES EMOCIONS

 

Es pot entendre la emoció com la energia, el moviment, la interacció i la vida. 

Podem definir les emocions com: un estat complex de l’organisme que es caracteritza per una excitació o pertorbació que predisposa a una resposta organitzada.

 

Segons Pep Marí, les emocions i els sentiments són:

                                                   Emocions                                                                              Sentiments

 

 

 

 

 

 

                                Com el món ve cap a nosaltres                                         Com nosaltres anem cap al món

 

 

 

 

                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La relació entre les emocions i el sistema immunològic i el sistema nerviós és molt estreta. Les emocions negatives poden provocar malalties com ara trastorns cardiovasculars, respiratoris, dolor crònic, gastrointestinals, o trastorns i patologies com ara l'estrès, l'ansietat, la depressió, etc. No només les emocions negatives poden desenvocar en problemes físics o psicològics, sinó que les emocions positives poden augmentar la probabilitat a curar-se d'una malaltia. Per exemple, les persones que pateixen càncer, aquells que han tingut un enfocament positiu, de lluita i superació, segons les estadístiques, tendeixen a recuperar-se o sobrepassar la malaltia, amb més probabilitats que els que tenen un enfocament negatiu. Això mateix s'explica en el següent article de la Vanguardia, on Jordi Jarque explica que la actitud, és a dir, les emocions, poden canviar el nostre estat físic, a pitjor, però també a millor.

mundo.jpg
mundo.jpg
n.jpg
n.jpg

Una emoció és algo transitori, que té una duració determinada i fluctua al llarg del temps.

Un sentiment és constant al llarg del temps, es més complexa i menys intens que una emoció.

El sentiment seria el que queda de l’emoció, es va gestant poc a poc i et permet reflexionar. Son la percepció de les emocions i presa de consciència d’una emoció. 

Possitives: alegria, humor, amor, tranqul·litat, calma...

Negatives: ira, por, tristesa, ansietat, vergonya, aversió...

Neutres: sorpresa, esperança, compassió...

Hi ha cinc competències emocionals: la consciència emocional implica, la regulació emocional, l’autonomia emocional, la competència social i les habilitats de vida i benestar.

Jarque, J. (10 de gener de 2020). ¿Una actitud cura?. La Vanguardia. https://www.lavanguardia.com/estilos-de-vida/20110319/54129494158/una-actitud-cura.html

A la teoria del dilluns, es va dir el següent: "L'educació emocional és una font de prevenció primària, maximitza conductes constructives i minimitza les destructives.". 

Estic d'acord en que en una aula s'hauria de fer una pràctica esportiva lleugera, de tant en tant, entre classe i classe per alliberar tensió o estrès, però potser no s'hauria de realitzar entre cada classe, ja que, o sinó, si algun dia no es pogués fer, la classe següent tindrien molta tensió perquè no l'haurien alliberat. Es podria fer de tant en tant, però no amb un horari marcat.

 

També crec que la educació emocional és una bona iniciativa, però potser s'hauria d'aplicar només en aquells nens i nenes que s'hagi detectat que tenen més conflictes. Per exemple, algú que s'enfada molt ràpid i amb molta intensitat, el mestre o educador hauria d'avisar a aquest educador emocional, i que ell, professionalment, s'encarregués d'intentar que el nen o nena controlés més la ràbia. Aquesta educació, segons la meva opinió, hauria d'ensenyar als nens i nenes a dosificar les emocions, amb l'objectiu de que no perjudiquessin als demés ni a un mateix. 

Estic completament d'acord que la experiència i les vivències, quan es tracta d'educar en respecte a les emocions, són les que ens poden ajudar més.

lA EDUCACIÓN EMOCIONAL Y EL CUERPO COMO CAMINO DE VIDA:

1) Per a què és important treballar amb els nens /es les emocions? 

És important per a gestionar els conflictes del dia a dia. Segons Irene Pellicer, "són les eines per caminar per la vida". Gràcies a aquestes eines, el nen o nena podrà trobar la felicitat i el benestar.

2) Per què és important fer-ho des de l’Educació física quin és el nostre instrument?

Ja que el cos és la base fonamental. El benestar no és només mental, sinó que també ho és físic, no es pot separar cos i ment, ja que una no subsisteix sense l'altre. Gràcies a la unió i el benestar de tots dos, es podrà aconseguir l'equilibri, és a dir, l'harmonia interna i externa. La educació física és tant important perquè és la única que s'encarrega del benestar físic. 

3) Preguntem a l’alumnat: Quines emocions has sentit fent aquest joc? Què provoquem si ho fem? Què creieu que passaria?

Si ens preguntem què s'ha sentit fent un joc determinat, s'aconsegueix ser conscient del que sentim en cada moment. Si s'ha sentit emocions negatives, l'educador haurà de donar les eines necessàries (com per exemple exercicis dinàmics de quietud basats en la respiració i la relació) per a que siguin canalitzades de la manera més adient i correcta possible, és a dir, sense crear situacions de malestar cap als demés ni guardant-les a l'interior. 

4) Les emocions son bones o dolentes? 

Les emocions no són ni bones ni dolentes. Si es gestiona d'una manera correcta i s'aplica en situacions en que aquesta es necessita una determinada actitud, qualsevol emoció pot ser bona. Per exemple, la ira, una emoció generalment classificada com a negativa, pot servir per defensar els drets, si està ben gestionada.
5) Com podem alliberar-nos i regular les emocions negatives?

Mitjançant la coherència interna, entre el dir i el fer, treballant amb naturalitat, per a que el cos parli sol. S'haurà d'intentar viure amb benestar i d'identificar les emocions pròpies i la dels demés. S'ha de viure el present. 

6) Som conscients d’observar com es sent el nostre alumnat a les nostres classes? ho fem

Potser no es fa prou, però Irene Pelliscer ho intenta, ja que diu que no pot evitar mirar les emocions que experimenten, per intentar ajudar a gestionar-les. 

VISUALTHINKING

alas.jpg

Tant l'activitat física com l'aprenentatge, a vegades necessiten d'autosuperació, i què millor que unes ales per volar?

Sin título.png

Penso en la metàfora de l'equilibri entre el cor (emocions) i cervell (el qual permet fer activitat física, aprendre o qualsevol acció socio i perceptivo motrius)

unnamed (1).jpg

Gràcies a la meditació i relaxació, es podran controlar millor les emocions, i, per tant, rendir més.

unnamed (3).jpg

M'imagino un cervell fent activitat física, per a que les emocions i l'aprenentatge tinguin un desenvolupament més saludable.

unnamed.jpg

Les emocions, l'activitat física i l'arenenttge, per a mi, son els tres pilars de la vida.

bottom of page