top of page

HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES I ESPECÍFIQUES

Aquesta setmana ens hem endinsat en les habilitats motrius bàsiques i les habilitats motrius específiques.

Haig de reconèixer que hem van resultar difícil d'entendre les variables (d'ajust espacial i temporal, d'execució i les cognitivo-motrius), però amb l'ajuda d'un company (Xavi Arjona Mir), qui hem va estar explicant les diferències i que significava cada una finalment ho vaig entendre. 

A la classe del dimecres es va donar la matèria relacionada amb les habilitats motrius específiques, i també hem va costar una mica comprendre les habilitats obertes (per exemple, el regat en futbol) i les tancades (per exemple, el tir amb arc), però aquest cop, ho vaig resoldre sol.

 

Trobo que és molt important ensenyar els aspectes pedagògics a l'hora d'intruir les habilitats motrius. Per experiència pròpia, durant l'educació primària, vaig tenir una professora que tardava entre 5 i 10 minuts en explicar cada exercici. A més a més, per exemple, en el joc de "caçadors i conills", si t'eliminaven, havies de seure a terra. Hi havia hagut cops que des del principi m'havien eliminat i la partida acabava al final de la classe, amb el qual, recordo que algunes classes d'educació física me les havia passades assentat. Si aconsegueixo l'objectiu de ser entrenador o docent, tindré en compte tots els aspectes pedagògics per evitar errors, amb l'objectiu de que els nens i nenes es moguin, gaudeixin i aprenguin.

​

(No he volgut utilitzar el nom comú de "mata-conills", ja que la terminologia i significat són dures i poden ser ofensives. Sobretot quan es treballa amb nens i nenes petits/es, no s'haurien d'utilitzar paraules com "matar", "executar", etc, degut a que poden relacionar la paraula amb un joc)

​

descarga (2).jpg

Els nens i nenes no haurien d'estar sentats, s'ha de buscar alternatives

descarga.png

El pica-paret

​Tot i haver estat la primera setmana que els continguts m'han resultat una mica més complexos, l'ajuda dels companys m'ha reforçat molt, i tal i com es va dir durant la segona setmana, quan assoleixes un repte per tu mateix, com haver entès les habilitats motrius obertes i tancades sense ajuda, l'autoestima ha augmenta molt. D'aquesta manera, puc dir que la meva energia durant la quarta setmana és màxima.

​

L'activitat sobre la creació d'una activitat d'ensenyament aprenentatge, implica que s'hagin entès els aspectes clau explicats a classe, ja que, o sinó, és impossible fer l'activitat. Gràcies als apunts que prenc diàriament, no m'ha resultat molt difícil realitzar la tasca. Crec que el pica-paret és un joc excel·lent per reflectir les habilitats motrius bàsiques, i es poden fer infinitat de variacions.

La creació de variants m'ha ajudat a veure que un joc pot ser modificat amb un petit canvi, i que això comporti tal augment (o disminució) de la complexitat, que no sigui apte per la mateixa etapa. En futures ocasions, potser com a docent o entrenador, m'agradaria poder aplicar tots aquests nous coneixements que estic adoptant a les classes de motricitat, ja que són d’immensa utilitat. Saber que jugant únicament amb les habilitats motrius bàsiques es pot treballar totes les parts del cos d'una manera molt eficaç, hem fa pensar què es pot arribar a fer amb les habilitats motrius específiques. Això, ho aprendré a la classe del divendres.

​

Aquest divendres hem realitzat la pràctica número 3 i 4, i ens vam centrar a identificar les tapes evolutives de les diferents activitats que s'haurien d'haver realitzat. Tenint clars els apunts, no ha estat complicat. Sabia pràcticament tot allò que es preguntava, per tant, m'he vist motivat i amb confiança. A l'hora d'identificar la etapa, les habilitats motrius i variables en que si augmentàvem o disminuíem la dificultat havíem de raonar si la etapa cambiava, servia per interioritzar tot allò que s'havia explicat a les dues classes anteriors.

Per fer el passaport motriu de la setmana que bé, haurem de fer grups de tres o quatre persones. Intentaré conèixer més coses sobre els meus companys i aprendre sobre els seus coneixements respecte la matèria. Estic molt motivat per fer aquesta tasca, ja que és el primer treball en grup. 

Sin título.png

Petita explicació d'allò après durant la pràctica de dimecres i divendres:

Per exemple, en aquest cas, es tracta de la etapa infantil, segons Piaget, la etapa preoperacional. És un desplaçament, en concret, de reptació.

Una variable, per exemple, cognitivo-motriva, seria que si el con és de color vermell, ha de passar reptant amb la cama dreta sense que aquesta toqui el terra, i si el con és de color groc, la cama que no podrà tocar el terra serà l'esquerra. 

Després d'una exhaustiva recerca, he trobat un vídeo molt acord amb la teoria donada a classe referida a les habilitats motrius bàsiques. En aquest vídeo es classifiquen, defineixen i posen exemples de totes les habilitats motrius bàsiques, i de les habilitats innates i apreses. Gràcies als exemples visuals, és més fàcil enrecordar-se de la classificació i de cada habilitat motriu bàsica.

HABILIDADES MOTRICES BÁSICAS. (2019, 13 mayo). [Vídeo]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=O9_swe1z9yY&feature=emb_title

bottom of page